תואר בצילום – תכנית הלימודים במחלקה לצילום לתואר ראשון במדעי הרוח של האו"פ ובוגר מנשר בצילום
♦
המחלקה לצילום במנשר רואה את ייעודה בהקניית הכלים הדרושים ליוצר בתחומי הצילום והווידאו על היבטיהם ותחומיהם השונים – צילום אמנותי וצילום אישי, צילום עיתונות וצילום דוקומנטרי, צילום מסחרי ומקצועי, צילום סטילס, ווידאו ארט ומקצועי, צילום דיגיטלי ואנלוגי, עריכת וידאו ועוד.
תכנית הלימודים כוללת קורסים מעשיים כגון: מעבדה אנלוגית, תוכנות עיבוד דיגיטליות, צילום חוץ, סטודיו מקצועי (פורטרטים, מוצרים, אוכל, עירום, אופנה, ארכיטקטורה, עיצוב), וידאו ארט ומקצועי, מייצב, עיבוד דיגיטלי ועוד), כמו גם קורסים רעיוניים (הנחיה וביקורת, הכנה לפרויקט אישי, סמינר עבודת גמר), וכן קורסים עיוניים מחלקתיים (תולדות הצילום לפי תקופות ונושאים, תולדות אמנות, קולנוע, תרבות וכו'), וכן קורסים מעשיים ועיוניים ממחלקות אחרות.
לימודי צילום לתואר ראשון – התכנית שלנו מאפשרת לסיים תוך ארבע שנות לימוד – לימודים לתואר B.a במדעי הרוח של האוניברסיטה הפתוחה, ובמקביל – לימודים לתעודת בוגר/ת 'מנשר' בצילום.
הציוד המקצועי הנמצא במחלקה כולל מצלמות 35 מ"מ פילם ומעבדה ש/ל, מצלמות ועדשות ל- 35 מ"מ דיגיטלי, מצלמות פורמט בינוני 6X6, מצלמות טכניות בפורמט גדול, פלשים מקצועיים, מטריות וקופסאות אור, אביזרי תאורה, רקעים ועוד.
הציוד הרב וחללי התרגול משקפים את תפיסתנו לפיה על הסטודנט להיפגש במסגרת לימודי הצילום עם טכנולוגיות מסורתיות המהוות נדבך מהותי בתהליכי הלימוד ומצד שני הכרות מקצועית ומעמיקה עם הציוד והתוכנות המתקדמים ביותר.
גם בתחום הדיגיטלי (מדפסות, סורקים, מחשבים) – הכלים הטכניים, המכשור והציוד שברשותנו נמצא בחזית הטכנולוגיה העכשווית. הציוד מצוי ברובו בחלל פתוח המיועד לתלמידי המחלקה, וחלקו בחדר מקצועי שהשימוש בו מלווה בתמיכה טכנית המקדמת במהירות את הביצועים של התלמידים.
המחלקה משלבת גם לימודי וידאו ארט ומקצועי. במהלך הלימודים ללימודי תואר בתחום הצילום הסטודנטים לומדים כיצד לצלם סרטי וידאו בעזרת המצלמות האישיות המייצרות וידאו איכותי, וכן עריכת וידאו בתוכנת פרמייר הנפוצה בתעשייה.
כחלק מתהליך לימודי תואר ראשון בצילום, אנחנו מעודדים שיתופי פעולה עם המחלקות האחרות, ביחוד בפרסום, אופנה וסגנון, וכמובן – בוידאו, כתיבה ואמנות.
החל משנה ג' – תכנית הלימודים מובילה בהדרגה את הסטודנטים לפיתוח וגיבוש סגנון אישי וליצירת פרויקטים מורכבים וארוכי נשימה – המאתגרים את כל המוכר והידוע בתחום.
למה ללמוד תואר ראשון בצילום במנשר?
תערוכות הגמר שלנו מביאות מידי שנה אלפי מבקרים (כל סטודנט מקבל חלל המאפשר תערוכת יחיד). הביקורות בעיתונות וברשת מדגישות מידי שנה את הרמה הגבוהה שלנו לעומת אחרים.
כמות הבוגרים שלנו הזוכים בפרסים נחשבים ומקומות ראשונים הינה גבוהה במיוחד – פרסי מוז' ת"א, תערוכות יחיד בהרצליה, מקומות ראשונים ביריד האמנות 'צבע טרי', רכישות על ידי אספנים, תערוכות בגלריות מובילות בפריז, ברלין, ניו יורק ועוד.
מוזמנים להתרשם מהישגי הבוגרים שלנו במחלקת צילום >>
אנחנו רווים נחת מהשתלבותם של הבוגרים בתעשייה, בעולם האמנותי, וכן בהוראה בכל המוסדות.
כמובן שכל זה לא היה מתאפשר ללא סגל המורים של המחלקה המורכב מאמנים, יוצרים, צלמי עיתונות ומסחרי, וכן תיאורטיקנים – וותיקים לצד צעירים, המהווים גרעין פעיל ומרכזי בשדה האמנות והצילום בארץ, ונותנים כל אחד בתחומו מחשבה וצורת עבודה עדכנית.
ההנהלה דואגת לתמהיל מדויק של קורסים, הנשענים על סילבוסים מסודרים שאינם חופפים ואינם משאירים חורים. מגוון התרגילים נוגע בנושאים אישיים וחברתיים, המפנים מבט פנימה וגם החוצה. אנחנו מחנכים לעמידה בזמנים והגשת עבודות מסודרת.
תוכנית הלימודים לתואר ראשון בצילום:
דגשים ומטרות בשנה א'
– התוודעות לטכניקה ולשפה הוויזואלית, וכן ליכולות של הצילום ליצור מתוך התבוננות
– קורסי יסוד בטכנולוגיות הישנות והחדשות של הצילום
– הכרות עם תולדות הצילום ועם הרקע ההיסטורי של התרבות, של האמנות ושל הרעיונות
– באמצע סמסטר א' יערך שבוע יוצרים-חוקרים שיציע רעיונות והיבטים שאינם מצויים במערכת
• בשנה א' יש לבחור 6 קורסי סדנא + 2 קורסים עיוניים (מנשר או או"פ)
צילום ושפה – סדנא, שנתי, חובה
הקורס מהווה אחת מנקודות המפגש המרכזיות של שנת הלימוד הראשונה. הוא מבוסס על תרגיל לבית ודיון + דוגמאות מצלמים ידועים בכיתה. בקורס ייבחנו, ידונו ויתורגלו יסודות העשייה, המבט והחשיבה הצילומית – מה המשמעות של שפת גוף, חפצים – ומה משמעות של עמדת הצלם: פסיכולוגית, סוציולוגית או מתבוננת שוות נפש. בקורס יערכו גם ביקורים בתערוכות.
צילום חוץ ומעשי – סדנא, שנתי, חובה
סמסטר ראשון יתמקד ביסודות השליטה במצלמה: מדידת האור, המרחק, הזווית, סוגי מצלמות וההבדלים ביניהן, עדשות, פלאשים, פילטרים, אביזרים נלווים, ציוד היקפי ועוד. הקורס יהיה מבוסס על יציאות משותפות פעם בשבועיים ותרגול האלמנטים בחוץ על סביבה ניטרלית. באופן הדרגתי יתפתח הקורס להתמצאות יותר מתוחכמת בסביבה: מיקום המצלמה ביחס למציאות (המשמעות של הפעולה), דיאלוג עם השטח ועם אנשים, מהות הצילום התיעודי ועוד.
יסודות סטודיו – סדנא, שנתי, חובה
יסודות בתאורה נשלטת בתנאי סטודיו, תאורה חמה וקרה, מדידת אור, ממנורה אחת עד שלוש מנורות, הבנה של מהות ו'טבע' האור. בהמשך יצירת אווירה ע"י תאורה, יצירת משמעות וכו'. הקורס יתפתח בהדרגה לעיסוק בקומפוזיציה של חפצים, טבע דומם וכו', בזוויות, בסידור אובייקטים לפני המצלמה לפי משמעות. ומכאן גם לצילומי דיוקן, גוף מלא, עירום.
יסודות עיבוד דיגיטלי – סדנא, שנתי, חובה
הקורס יפגיש את הסטודנט עם צורות העבודה המקובלות בעידן הדיגיטלי, דרך היכרות ולימוד תוכנות הפוטושופ והלייטרום. הבנייה של סדר פעולה נכון בעיבוד תמונה החל מתיקוני צבע, גוון וחיתוכים, עיבוד משולב, מתקדם ומקצועי, המתאים לדרישות השוק, וכן, התייחסות לתהליך עיבוד יצירתי בתוכנה. לימוד הפרמטרים השולטים על איכויות קובץ דיגיטלי, הפקה והדפסה עצמאית של תמונות במתקני בית הספר והבאה לדפוס תוך שמירה על צבעוניות ועל איכויות הדפסה.
הדפס מונוטייפ צילומי – סמסטריאלי, חובה
טכניקות פשוטות של הדפס והעברת צילום לצבע מונוטייפי או מורכב יותר, ללא שימוש בטכניקות צילום קלאסי. שילוב של צילום במערך 'מלוכלך', צילום יוצר ו'מיושן' המדגיש את הסמליות ואפשרויות ההסטה של הדימוי הצילומי הפשוט.
טכניקות אור וכימיקלים – סמסטריאלי, חובה
יצירת דימוי ללא מצלמה, מחשב, או חיפוש ברשת. יצירת צילום מאור, ע"י שימוש במרכיבים פשוטים. בניית מצלמה אישית מחומרים פשוטים, ויצירת צילום והדפס מכימיקלים מטבע/דומם.
צילום ניסיוני – סמסטריאלי, חובה
קורס יסוד בטכניקות שונות של צילום שאינן צילום דיגיטלי ועיבוד דיגיטלי: פוטוגרמות והתהליך הכימי, פרופיל הפנים והחפץ האישי, מצלמות נקב, המרת נגטיב-פוזיטיב, נקב דיגיטלי, השתקפות פנימית, צילום ללא מצלמה, חומרים מתעדי אור, הטלפון כנגטיב, הדפסות מגע, מאקרו והגדלה, מבוא טכנולוגי, שכבות וריבוד, המגדל, מקורות והעתקים, הסורק כמצלמה, פילטר אופטי, חשיפות ארוכות, תאורה סלקטיבית.
צילום מתחילתו ועד תחילת המאה העשרים – עיוני, שנתי, חובה
קורס זה יתחיל מהנקודה בה נפרד הצילום מרישום האור הנופל על נייר ויצא לדרך עצמאית שבה הינו מתפקד כביטוי מודרני לשימוש במכונה בלי התערבות יד אדם. הקורס יבחן את התפתחות הצילום, מול האמנות והקולנוע, את הניסיונות הבלתי פוסקים (והמעניינים לכן) להגדרת זהות. הקורס יתחיל בשינוי תפיסת הפרספקטיבה בתקופת הרנסנאס, יעבור במהירות דרך הריאליזם בציור המאה התשע עשרה ויתמקד בהתפתחות הטכנולוגית והסגנונית מ- 1829 ועד תחילת המאה העשרים – הולדת הצילום התיעודי.
רישום, טכניקות אמנות, פיסול, כתיבה – סדנאות בחירה ממחלקות אחרות
אמנות בעת העתיקה והחדשה – עיוני, שנתי, בחירה
קורס הבוחן את התפתחות האמנות לאורך הדורות. הקורס יסקור את התפתחות האמנות בחתך של נושאים או תקופות לסירוגין, ידגים כיצד נוצרו מהפכים בסגנון ובביטוי, כיצד נוצרו והשתלבו זרמים באירועים היסטוריים, חברתיים, תעשייתיים ועוד; וכיצד הם משפעים עד היום. הקורס ידון בשאלות עקרוניות: כיצד מתקבעות אסכולות, שמות של תקופות, מה נחשב פתאום לקלאסיקה ומה קורה עם האחרים; וכמובן – מה אנחנו יכולים ללמוד מכך כאמנים במדיות חדשות.
מבוא לתרבות – עיוני, שנתי, בחירה
מבוא כללי לתחומי החברה, הפוליטיקה, התרבות, והחשיבה התיאורטית. מיתוסים, אגדות ומונחים מרכזיים הקשורים בפסיכולוגיה, בסוציולוגיה, בפילוסופיה, בדתות ובאמונות; באתיקה ובאסתטיקה. הקניית מיומנויות בסיסיות בכתיבה עיונית שיטתית ובניתוח טקסטים.
דגשים ומטרות בשנה ב'
– שיפור הטכניקה והשליטה בשפה הוויזואלית של הצילום
– צילום מתוך תכנון, רעיון מובנה, פיתוח גישה צילומית
– קורסי יסוד בטכנולוגיות הישנות והחדשות של הצילום
– מסע בעקבות צלמי המאה ה 20
– וידאו – הכרות עם שפת הוידאו, לימודי צילום וידאו ועריכת וידאו
• בשנה ב' יש לבחור 6 קורסי סדנא + 2 קורסים עיוניים (מנשר או או"פ)
עקרונות צילום ושפה – סדנא, שנתי, חובה
קורס מנחה מרכזי לשנה ב' העוסק בצילום מהיבטיו האישיים ואמנותיים. מהם העקרונות המנחים את עבודת הצלם? מה הוא רוצה להגיד, להראות ולשדר. בעזרת מובאות, דוגמאות ותרגילים מתמשכים ננסה לבחון גישות שונות בצילום, אפשרויות לסגנון שונה בביצוע מטלה דומה וסגנון הולך ונבנה תוך כדי חזרה לאותו מקום ונושא. הקורס יעסוק גם במרכיב הצילומי של הצילום – מהי המשמעות הנלווית לטכניקה וצורת מבט.
עקרונות עבודה בסטודיו – סדנא, שנתי, חובה
קורס מתקדם העוסק בצילום סטודיו מועמד ונשלט: מצלמות טכניות (4X5), תאורות מתקדמות, סטים מורכבים, בימוי דמות ובימוי פורטרט, דומם גוף, עירום ועוד. הקורס ישים דגש על הגדרה מקדימה של רעיון (בעיקר בהקשר המסחרי) וכיצד מתרגמים אותו בשלבים נשלטים עד לפרטים הכי קטנים לאמירה ברורה דווקא.
נוף טעון – סדנא, שנתי, חובה
בתפר שבין נוף שהוא רק טבע לבין צילום חוץ פוליטי חברתי, מתקיימת אחת התופעות המעניינות של הצילום – נוף טעון. זהו צילום חוץ בעיקרון העוסק ברמזים, הטעיה, תצריף הטוען סדרה במשמעות שונה מהמקובל. בקורס נצא כל פעם ל"מקום" "נושא" אחר, וננסה להפיק ממנו משמעויות שונות מהנראה ומקובל ממבט ראשוני: שופלים ומכונות, מחילות ומנהרות, גדרות, חוף ים וסלעים, עצים ושיחים מעידים, כבישים, שבילים ודרכים, אנדרטאות ופסלים, מגדלי תצפית ואנטנות.
תולדות צילום מודרני – עיוני, שנתי, חובה
הקורס יעבור בצורה כרונולוגית וגם לפי תמות על התקופה בצילום החל מתחילת המאה ה- 20 ועד שנות ה- 70 המאוחרות.
כלומר החל מהמעבר מצילום דוקומנטרי ופורטרטים בעיקרו, לצילום אמנותי מודע, או החל מהיות הבחירה בטכניקה בחירה בכלי הבעה יותר מאשר החלטה מקצועית טכנית. הקורס יעבור לפי נושאים: נוף, רחוב, פורטרטים, גוף, וכו', כשבמקביל יבחנו התמות: רוחני, מחאתי, חושף, השתקפות העצמי, רגע מכריע, ניכור וכו'.
צילום שטח ועיתונות – סדנא, שנתי, בחירה
הקורס יבדוק את גבולות השיח של הצילום הדוקומנטרי, חברתי ופוליטי. מצד אחד דגש על יציאות לשטח בין ביחיד ובקבוצה – תכנון, תיאום כניסה, יציאה מסודרת. איך מתכננים מה רוצים לצלם ולפי זה קובעים ומגיעים למטרה, וכל זאת בניגוד להרגלם של הרבה צלמים ההולכים אחרי המצלמה, לאן שנוח. כמו כן הקורס ידון בשאלה האם יש לצילום יכולת, זכות או חובה לעסוק בנושאים קשים, לחדור לפרטיות, לחשוף, להעביר ביקורת, להביע דעה. הקורס יבחן את התפתחותו של הצילום בעיסוקו בתחומים אלו ובקשר בין העיסוק בהם לבין האסתטי והאמנותי.
יסודות וידאו – סדנא, שנתי, בחירה
מהי שפת הווידאו, מה היא לוקחת מהקולנוע ומהצילום. בקורס יילמדו יסודות המדיה המיוחדת הזו: הצדדים הטכניים של המצלמה והציוד הנלווה, הצד התיאורטי של שפת הקולנוע – התסריט, הסטוריבורד, הצילום, ההפקה והעריכה בפרמייר. כמובן שסרט וידאו לא חייב לעבוד לפי הכללים הנוקשים, אבל צריך להבין את העקרונות. במקביל לעבודת הסטודנטים תיערך הכרות עם מגוון רחב של עבודות ווידאו ועם אמנים מרכזיים.
עקרונות עיבוד דיגיטלי – סדנא, שנתי, בחירה
קורס מתקדם העוסק באפשרויות הרבות והמגוונות של עבודה טכנית ורעיונית על הקובץ הדיגיטלי, על ההדפס ועל ההגשה. קורס מתקדם בלימוד טכניקות עיבוד דיגיטלי. היכרות עם אפשרויות ההפקה והתצוגה שהעולם הדיגיטלי מציע לצלמים. לימוד של טכניקות מתקדמות לעיבוד תמונה ועריכת קבצים דיגיטליים מורכבים בעזרת תכנת הפוטושופ. הרחבת השליטה ושיפור המיומנות בהדפס דיגיטלי, האפשרויות הרבות של יציאה ממשמעת ה'הדפס הנכון'. הכרות מעמיקה עם סוגי קבצים והטיפול בהם בתכנת פוטושופ, ועם סוגי המדפסות הרבים הקיימים כיום. הקורס יעסוק בקשר שבין ההדפס לבין עריכת דימויים ויצירת סדרה צילומית קוהרנטית ובהקשר של סדרה כזו לרעיונות אפשריים.
מייצב אמנות, פיסול, או קורס בחירה ממחלקה אחרת – סדנא, שנתי, בחירה
אמנות מודרנית – עיוני, שנתי, בחירה
תקופה זו מוגדרת כהחל מ- 1881, הופעת הציור האימפרסיוניסטי ועד שנות ה- 60 או סוף ה- 70 של המאה ה- 20 (הויכוחים לא נגמרו). זו תקופה מלהיב בציור ובפיסול שבה האמנות השתחררה מחובת הייצוג האמין (חלק מחובה זו נדד לצילום וחלק נמוג עם התמוטטות שלטונות טוטליטריים). החופש הביא להרבה אמנות שהרימה גבה, אמנות משוחררת, פורצת גבולות, מאתגרת, ביקורתית. הקורס יעבור דרך הזרמים הגדולים באמנות המודרנית: אימפרסיוניזם, קוביזם, פוטוריזם, קונסטרוקטיביזם, פוביזם, אקספרסיוניזם, אבסטרקט אקספרסיוניסטי ומינימליסטי, דאדא, סוריאליזם, פופ רדי מייד, ועד אמנות מושגית.
עריכת מגזין – קורס מגזין סטודנטים דיגיטלי – עיוני, שנתי, בחירה
הקורס גם מרחיב אופקים וגם מכין אתכם/ן ליצירת אתר אישי.
בסמ' א' ילמדו הכלים הבסיסיים לפיתוח והפעלה של אתרים, כשבמקביל יתקיימו דיונים להתווית החזון של מגזין סטודנטים ברוח מנשר. כבר בסמ' א' נתחיל גם ליצר תוכן לפי תחומי העניין והחוזקות של כל סטודנט וסטודנטית.
בסמ' ב' יושק האתר שיהיה בנפרד מהאתר הכללי של מנשר (וקשור אליו רק כסב-דומיין). הקורס יעבור לעבודה מעשית כמערכת מגזין חיה בהובלת המנחה וביצוע הסטודנטים.
המגזין יכלול גם עבודות סטודנטים ככל שהמערכת תמצא לנכון, אבל בעיקר: עבודות שנעשו במיוחד למגזין (בכל תחומי היצירה במנשר) וכן: יצירה של תערוכות דיגיטליות, סרטוני קולנוע אנימציה ווידאו-ארט, ראיונות עם יוצרים מכל התחומים, ביקורת תערוכות, סרטים ועיצובים.
הקורס מחייב השתתפות אקטיבית ביצירה של מגזין ראשון מסוגו במכללה. הוא יתנהל בעבודה בצוותים, וכן בשיתופי פעולה עם סטודנטים שמחוץ לקורס.
דגשים ומטרות בשנה ג'
– טכניקות מיוחדות ומורכבות, הרחבה לתחומי המייצב והווידאו
– פיתוח שפה אישית וסגנון
– צילום עכשווי בהקשר של אמנות עכשווית
– צילום בהקשר של תנועות חברתיות ותרבותיות
– צילום מקצועי מתקדם
• בשנה ג' יש לבחור 6 קורסי סדנא + 2 קורסים עיוניים (מנשר או או"פ)
מושגים בצילום ושפה – סדנא, שנתי, חובה
קורס מרכזי בשנה ג'. הקורס יעסוק במכלול הדרכים והשיטות בגישה לבניית פרויקט צילומי – כיצד מפתחים שפה אישית ועצמאית, כיצד יוצרים אמירה ייחודית, כיצד מגדירים נושא או תזה, כיצד מתפתחות ומתגבשות התפיסות, התכנים והצורות. במהלך הקורס יעומתו הסטודנטים עם עבודות מורכבות של צלמים עכשוויים ויבחנו תהליכי עבודה שונים שיעזרו להם לגבש עבודה שיש בה רעיון אישי וייחודי וזווית וסגנון חדשניים.
צילום במרחב הציבורי – סדנא, שנתי, חובה
הצילום כמסמך משקף מציאות הוא היישום הוותיק ביותר של המדיום, ועדיין אחד היישומים החשובים שלו. קורס זה יתרכז בפרויקטים ארוכי נשימה הפונים אל נושאים בתחום המרחב הציבורי, נושאים שאינם נחשבים אמנות נטו, אלא מאתגרים אותה. תערכנה יציאות משותפות לאזורי מפתח בקריאת החברה והסביבה, וביקורת כולל דיונים חוץ צילומיים על חברה וסביבה. הקורס יעסוק בבחינה בלתי פוסקת של היחסים בין אתיקה ואסתטיקה, וכן בעמדה הציבורית מול האישית. הקורס יצא מתוך ההיסטוריה והמצע הרעיוני של הצילום התיעודי.
צילום + וידאו בפוסט מודרניזם – עיוני, שנתי, חובה
הקורס יבחן את ההיסטוריה הקרובה של צילום – משנות השמונים של המאה שעברה ועד היום. הקורס יבחן את הצילום בהקשר הרחב הן כתופעה חברתית-תרבותית מרכזית בעידן הפוסט מודרני כחלק מעולם האמנות על היבטיו השונים (מוזיאונים, גלריות, ביקורת, מסחר) והן כחלק מהשיח התיעודי-תרבותי. הקורס יעסוק גם בתיאוריות החברתיות והפילוסופיות הקשורות לצילום.
עקרונות עיבוד דיגיטלי – סדנא, שנתי, בחירה
קורס מתקדם העוסק באפשרויות הרבות והמגוונות של עבודה טכנית ורעיונית על הקובץ הדיגיטלי, על ההדפס ועל ההגשה. קורס מתקדם בלימוד טכניקות עיבוד דיגיטלי. היכרות עם אפשרויות ההפקה והתצוגה שהעולם הדיגיטלי מציע לצלמים. לימוד של טכניקות מתקדמות לעיבוד תמונה ועריכת קבצים דיגיטליים מורכבים בעזרת תכנת הפוטושופ. הרחבת השליטה ושיפור המיומנות בהדפס דיגיטלי, האפשרויות הרבות של יציאה ממשמעת ה'הדפס הנכון'. הכרות מעמיקה עם סוגי קבצים והטיפול בהם בתכנת פוטושופ, ועם סוגי המדפסות הרבים הקיימים כיום. הקורס יעסוק בקשר שבין ההדפס לבין עריכת דימויים ויצירת סדרה צילומית קוהרנטית ובהקשר של סדרה כזו לרעיונות אפשריים.
מושגים בצילום פורטרט – סדנא, שנתי, בחירה
במהלך סמ' א' יינתן דגש לתחום צילום הפורטרט והדומם ולמקומם בצילום המגזין והאינטרנט: התאמה לפורמט ולאופי, מידת העומק, הרוחב והפרישה. סמ' ב' יוקדש לצילומי פרסום, הן כחומר מערכתי (מוסווה או גלוי) – כמספר סיפור, והן כחומר שיווקי ממוקד מאוד בתוצר. הקורס יעסוק בתהליכי העבודה הנהוגים בשוק המסחרי, בדרישות המקצועיות ההולכות וגוברות, בנושאי הפקה, בדרישה למקוריות מצד אחד ומשמעת מצד שני.
מיצב, תלת ממד, ווידאו – סדנא, שנתי, בחירה
אמנים רבים היום פורצים את גבולות המדיום (בין אם זה צילום או וידאו) ומציגים עבודות המשלבות מייצב עם צילום, עם עבודות פיסול, אובייקטים וכו'. הקורס יבחן, באמצעות שורת תרגילים, את גבולות המדיום, את דרכי ההצבה האלטרנטיביים ואת הקשר האמצעי והבלתי אמצעי שבין הצופה לבין הצילום והחלל.
מציאות מדומה – סדנא, שנתי, בחירה
הקורס יקנה היכרות עם המציאות המדומה VR באמצעות הרצאות, התנסות ב VR, דוגמאות מעניינות מעולם הקולנוע והאמנות. כמו"כ במהלך הקורס יתנסו הסטודנטים בצילום ועריכת וידאו 360 מע', סריקות תלת ממד ופוטוגרמטריה, המרה של המציאות לוירטואלי, בהמשך הקורס נתמקד בלימוד מנוע המשחקים Unity תוך שימת דגש על יצירת חוויות למציאות מדומה בעלות אופי אמנותי-חוויתי VR.
אמנות פוסט מודרנית – עיוני, שנתי, בחירה
מתי התחיל העידן הפוסט מודרני? בשנות ה- 80? 70? 60? מסתבר שרעיונות מסוימים הופיעו כבר בשנות ה- 20. מה שיותר מעניין הוא, שעד היום, ההגדרה של העידן החדש הזה קשה, מורכבת, רבת ניגודים, מעניינת.
מושגים כ: לא אמת, העתק, הפכו לגיטימיים, מושגים כ: ג'נדר, האחר, שהיו בשוליים הפכו למרכזיים, יחסי ה: אמן-צופה, ופרסונת האמן, מקבלים ביטוי בתוך העבודות, ומושגים כ: ייצוג, דימוי, הנראות במרחב הציבורי, אמנות פוליטית והפוליטיקה של האמנות, חתרנות, אמנות וממסד, מנגנונים ואמצעי הפצה ועוד – כל אלו הופכים להיות הנושאים של האמנות בהא הידיעה.
תרבות עכשווית – עיוני, שנתי, בחירה
הקורס יעסוק בסוגיות המרכזיות המאכלסות את תחום הדעת המכונה 'לימודי תרבות'. זהו תחום מתפתח המצוי בין לימודי האמנות מצד אחד, לבין מדעי החברה מצד שני. נושאים: חברה ומעמדות, עמים ותרבויות, ג'נדר, פסיכולוגיה של המונים, תרבות פנאי, צרכנות, תרבות וחברה וירטואלית, פופולריות לעומת תרבות גבוהה ועוד. הקורס יקנה מיומנויות של חשיבה ושל קריאה ביקורתית.
מבוא לפוטותראפיה – סדנא, שנתי, בחירה
הצילום ככלי טיפולי. הקורס הינו קורס מבוא לתחום הטיפול באמנות. דרך שימוש בצילום כחלק מתהליך טיפולי, נכיר את האפשרויות והפוטנציאל שמגלם בתוכו המדיום ככלי טיפולי: התבוננות על מצבים, שחזור רגעים וזיכרונות וכן התמודדות עם נושאים רגישים.
דגשים ומטרות בשנה ד'
– סמינר ופרויקט גמר
– סדנאות משלימות בתחום המקצועי והרחבת תחומי ההשפעה על התפישה הרעיונית
– לימודי תרבות, אמנות ורעיונות – עכשוויים
• בשנה ד' יש לבחור 3 קורסי סדנא + 2 קורסים עיוניים (מנשר או או"פ) + ליווי פרויקט גמר
סמינר צילום – סדנא, שנתי, חובה
קורס מרכזי לשנה ד' במחלקה לצילום. הסטודנט יפתח פרויקט עצמאי לרמה של תערוכה תוך כדי אמירה ייחודית. הפרויקט יצטרך לעמוד בקריטריונים גבוהים של רעננות ושל קוהרנטיות רעיונית וטכנית. הסמינר יכלול דיון והנחיה על ידי מנחה מרכזי ועצירות לביקורות עם אורחים מבחוץ בשתי תחנות מרכזיות של הקורס.
ליווי פרויקט גמר – שנתי, חובה
זהו לא ממש קורס אלא מפגשים מידי פעם עם ראש המחלקה כדי לעקוב מקרוב אחרי התקדמות פרויקט הגמר, צרכים מיוחדים לגבי חלל וציוד, לוחות זמנים. הליווי הוא חובה ויינתן בו ציון כמו בכל קורס אחר.
צילום ישראלי – עיוני, שנתי, חובה
הקורס יעסוק בצילום ישראלי – יתחיל דווקא בצלמים אורחים מאירופה במאה ה- 19 וצלמים פלסטינים מקומיים שהשתלבו בצילום התיירותי. הקורס יעבור בהדרגה לצלמים ישראלים שעלו עם ראשית הציונות והתגייסו לפרויקט הציוני תוך התעלמות במודע מהתפתחות הצילום במערב, וכיצד – לאחר קום המדינה – הצילום מגלה באופן מאוד איטי והדרגתי את קיומם של סגנונות, את האישי, האמנותי. הצילום עושה גם קפיצות מדרגה ביכולות טכניות, ומגיע למצב של יישור קו עם הנעשה מעבר לים ואף מייצא עבודות המקדימות מרכזים אחרים בעולם. הקורס יערך בחלקו, ביציאות לגלריות ומוזיאונים.
הפקה וסגנון אופנה – שנתי, בחירה
כל צילום אופנה טוב מתחיל מפרטים קטנים. החל מצדדים טכניים כתאורה, מצלמה, כלי איפור וכו' והמשך בבחירת הבגד בהתאמתו לרעיון לדוגמן/ית. בלי בחינה מדוקדקת של התאמת הפרטים לרעיון שרוצים לשדר זה יראה כעוד צילום מבוים. הקורס יבחן אסטרטגיית עבודה וכיצד הן מובילות לאיכות ביצוע, כיצד מנהלים פרויקטים מול גורמים סביבתיים (משרדי פרסום, סוכנויות דוגמניות, מערכות עיתונים ועוד).
צילום ארכיטקטורה ועיצוב פנים – סדנא, שנתי, בחירה
קורס מקצועי בצילום ארכיטקטורה של מבנים מיוחדים, החל מהיכלי תרבות, המשך בוילות מעוצבות, אוהלים ומבנים ארעיים. הקורס יעסוק ביחסי פנים וחוץ, בהבדל בין צילום טכני אינפורמטיבי, לצילום אווירה – נאמן למקור או משנה מציאות וכו'. קורס עיצוב פנים יעסוק בחפצים, ריהוט וילונות, ציפויים, ויבחן את התואם בין המבנה לבין מי שגר בתוכו, בהומוגניות או בסתירות המאפיינות את המקום.
מציאות מדומה – סדנא, שנתי, בחירה
הקורס יקנה היכרות עם המציאות המדומה VR באמצעות הרצאות, התנסות ב VR, דוגמאות מעניינות מעולם הקולנוע והאמנות. כמו"כ במהלך הקורס יתנסו הסטודנטים בצילום ועריכת וידאו 360 מע', סריקות תלת ממד ופוטוגרמטריה, המרה של המציאות לוירטואלי, בהמשך הקורס נתמקד בלימוד מנוע המשחקים Unity תוך שימת דגש על יצירת חוויות למציאות מדומה בעלות אופי אמנותי-חוויתי VR.
אמנות ישראלית, אמנות עכשווית, תרבות, תולדות קולנוע – עיוני, שנתי, בחירה ממחלקות אחרות.