לימודי כתיבה במנשר - בית ספר לכתיבה יוצרת ולימודי תסריטאות
ההרשמה לשנה"ל נמשכת!
כיצד נוצרת האלכימיה המבדילה יצירות שירה ופרוזה טובות מאחרות? איך לכתוב ברוח הזמן והמקום? כיצד מטמיעים בטקסטים ספרותיים ובשירה פרספקטיבה היסטורית ותרבותית? איך מתמצתים מצב עניינים למאמר משפיע בעיתון? איך מפתחים רעיון לתסריט טוב שיכול להפוך לסרט חשוב? למחזה טוב?
מחלקת לימודי כתיבה במנשר מהווה חממה ללימודי כתיבה, פרוזה, שירה, לימודי כתיבה עיתונאית, לימודי תסריטאות, לימודי מחזאות, לימודי ביבליותראפיה, ספרות ילדים, לימודי עריכה, לימודי תרגום, תחקיר דוקומנטארי, ביקורת ספרות, כתיבה מסאית, כתיבת טור וביקורת תרבות, ניתוח ספרותי ועוד.
למה לגשת ללימודי כתיבה במנשר?
בבית הספר 'מנשר לאמנות' הינו בית הספר היחיד בארץ בו מתקיימת מחלקה ללימוד כתיבה יוצרת אמיתית לאורך ארבע שנים אשר בסופה מקבלים תואר בכתיבה. במסגרת הלימודים ב'מנשר לאמנות' מלמדים יסודות וסגנונות מבלי לדכא את רוח חופש היצירה.
לימודי כתיבה ב'מנשר לאמנות' מלמדים כתיבת פרוזה אישית, ניסיונית וייחודית, לצד שירה מתקדמת וחדשנית, החל משנת הלימודים הראשונה.
לימודי עיתונות, לימודי תסריטאות, לימודי מחזאות ולימודי עריכה ב'מנשר לאמנות' יוצאים מתוך תפיסה שההיבט המקצועי הוא חלק מהותי מהיכולות וההכשרה של כל כותב.
ב'מנשר' לומדים בקבוצות של עד 20 סטודנטים בסדנה ועד 40 בשיעורי תיאוריה, כך שהמנחים יכולים לייצר דיון ולהגיב לכל סטודנט ולכל עבודה.
ב'מנשר' ניתנת לתלמידי הכתיבה אפשרות לקחת קורסים ממחלקות אחרות, להעמקת ההשכלה ואופני ההסתכלות וההבעה הלא מילולית, וכן ליצירת מגע וחילופי רעיונות עם יוצרים מתחומים אחרים.
ב'מנשר לאמנות' מתקיימים ערבי קריאה של סופרים ומשוררים – מרצים, אורחים וסטודנטים.
'מנשר' מפרסמת את עבודות הבוגרים הן כחוברות וספרים, והן בכתבי עת שונים.
מחלקת לימודי כתיבה ב'מנשר לאמנות' מכשירה בוגרים איכותיים ויוצרים מקוריים שמשתלבים בעולם הספרות והשירה, התסריט והעיתונות, לפעמים גם תוך כדי הלימודים.
תכנית הלימודים של תואר בכתיבה ב'מנשר לאמנות' נותנת את המענה הטוב ביותר למי שמחפש: תואר בכתיבה יוצרת, תואר בשירה, תואר בעיתונות, תואר במחזאות, תואר בתסריטאות – כמעט כל הסטודנטים במחלקה ללימודי כתיבה ב'מנשר לאמנות' משלבים כיום מסלול BA של האוניברסיטה הפתוחה במקביל ללימודים הסדירים, ומסיימים עם תואר ראשון BA במדעי הרוח תוך ארבע שנים.
רבים מהם אף מוסיפים קורסים המקנים להם תעודת הוראה בכתיבה או המשך ללימודי תואר שני בביבליותראפיה. הקורסים של האו"פ נערכים ב'מנשר'.
מחלקת לימודי כתיבה ב'מנשר' נוגעת בהיבטים השונים של תחומי הידע, החל מיסודות שפה ולשון, עריכה לשונית, רבדים והיסטוריה של השפה, המשך בלימוד פרוזה – סגנונות וז'אנרים, סוגי דובר וכתיבה, טקסט וסאב טקסט, המשך בלימודי שירה – מקצב וחרוז, מטאפורות ודימויים, מסגרות ושבירתן, ועד לימודי עיתונות – מדווחת ואישית, מסאית ודעתנית, וכן לימודי תסריטאות ומחזאות – הטכניקות והטקטיקות הנדרשות, יכולות ההבעה.
לימודי הכתיבה ב'מנשר' ידריכו את הסטודנט לשימוש מושכל בידע הנרכש ויובילו אותו לעיצוב אמירה אישית וייחודית בתוך הקונטקסט הנרחב של הסובב.
בתי ספר לכתיבה כמעט ואינם קיימים בארץ. במקומות שונים מתקיימים – חוגים לספרות, קורסים בפרוזה, קורסים בשירה, לימודי תסריטאות או קורסים בעיתונות – העומדים כל אחד לעצמו או נטמעים בתוך מערכת גדולה של לימודי ספרות ולימודי תקשורת.
המחלקה ללימודי כתיבה ב'מנשר' (שהינה בעצם בית ספר לכתיבה עם עשרות סטודנטים במסלול מלא), מציעה פריסה רחבה של קורסים בכתיבה המשתלבים אחד בשני, בונים את הידע בהדרגה ובתפיסה כוללנית, ומשלבים חזון עם מעשה.
'מנשר לאמנות' הינו גם היחידי שמאפשר לסטודנט קורסים בצילום, קורסים בוידיאו-ארט, קורסים בעיצוב, קורסים באיור, קורסים באנימציה וכו'.
השילוב של כל האלמנטים הללו וההכרה בזכות הבחירה של הסטודנט באשר למסלול לימודיו – בין אם הוא מחליט על: לימודי פרוזה ושירה והשתלבות בשדה הספרותי, לימודי עיתונות והשתלבות בזירת העיתונות המודפסת או האינטרנטית, לימודי תסריטאות והשתלבות בעולם הקולנוע הפורח, או לימודי מחזאות, לימודי עריכה וכו' – הם שמייחדים כל כך את לימודי הכתיבה ב'מנשר' משאר בתי ספר לכתיבה בארץ ובעולם.
מחלקת לימודי כתיבה ב'מנשר לאמנות' מכירה בחשיבותם של כל אלמנט וכל סטודנט ותרומתם למכלול. הדגש במחלקה הוא על הקניית כלים בסיסיים ומתוחכמים, ליווי אישי, גירויים חיצוניים ופתיחות מירבית.
תוכנית לימודי כתיבה – לימודי תסריטאות:
שנה א' (8 קורסים)
– התוודעות ליכולת של הכתיבה לייצר טקסט עם משמעות ונוכחות.
– קורסי יסוד בטכניקות של השפה וסוגי הכתיבה: פרוזה, שירה, עיתונות, תסריט.
– הכרות עם תולדות הספרות והעיתונות, ועם הרקע ההיסטורי של התרבות, האמנות והרעיונות.
שנה ב' (8 קורסים)
– תרגול סוגי כתיבה לסיפורים קצרים, שכלול השליטה בשפה ובסגנונה, קורס מתקדם בשירה.
– הרחבה: טור וביקורת עיתונות, העמקה בנושא תסריט, מחזאות.
– הכרות עם תולדות הספרות והעיתונות, ועם הרקע ההיסטורי של התרבות, האמנות והרעיונות.
שנה ג' (8 קורסים)
– פיתוח של סיפור קצר. פיתוח סגנון אישי.
– שכלול השליטה בשפה ובסגנונה.
– שירה, ספרות ילדים, מסה עיתונאית. תסריט לסרט גמר, מבוא לביבליותראפיה.
– ספרות עכשווית, מחקר. הרחבת הרקע ההיסטורי של התרבות, האמנות והרעיונות.
שנה ד' (5 קורסים)
– התמקדות בפרויקט גמר – נובלה, אסופת שירים, תסריט, מחזה או פרויקט בתקשורת.
– ליווי אישי של ראש המחלקה לפרויקט גמר עד להוצאת אסופת המחזור.
– קורסים תומכים ומשכללים וכן השלמות ממחלקות אחרות.
– ספרות עכשווית או ישראלית עכשווית. הרחבת הרקע ההיסטורי של התרבות, האמנות והרעיונות.
שאלות ותשובות נפוצות במסגרת לימודי כתיבה ותסריטאות:
למה לבחור לימודי כתיבה ותסריטאות במנשר?
לימודי כתיבה ותסריטאות במנשר רבים ומגוונים וחולשים על תחומי כתיבה רבים, כמו פרוזה, שירה, תסריטאות, עיתונות, מחזאות, ספרות ילדים וכו'. התוכן הנלמד מעניין ורחב והמרצים הם מובילים וידועים בתחומי הכתיבה השונים.
למי מתאים ללמוד כתיבה ותסריטאות?
לימודי הכתיבה והתסריטאות מתאימים לכל האוהבים את תחום הכתיבה, לאלו ש'כותבים למגירה' או לאלו שאוהבים לשתף ביצירותיהם. מנעד הגילאים רחב החל מצעירים בשנות העשרים המוקדמות ועד לאנשים מבוגרים שרוצים להגשים חלום ישן.
מה לומדים בלימודי כתיבה ותסריטאות?
לימודי הכתיבה מתחילים בהקניית יסודות בסוגי כתיבה ובטכניקות של השפה, הכרות עם תולדות הספרות והתרבות, היסטוריה של רעיונות ואומנויות אחרות, פרוזה, שירה, תסריטאות, כתיבה לעיתונות ולתקשורת, שפה ומבנה, עקרונות שירה, כתיבה עיונית, כתיבה ביוגרפית, כתיבת סדרות ותסריט קומי, כתיבת סיפור קצר, שירה, מסה עיתונאית, ספרות ילדים ועוד.
האם יש תנאי קבלה ללימודי כתיבה ותסריטאות?
על המתעניין בלימודי כתיבה במנשר יהיה לעשות משימת בית, לעבור ראיון מקצועי עם ראש המחלקה וכן ראיון אישי עם ראש המכללה וראיון בכתב.
כמה זמן נמשכים לימודי כתיבה ותסריטאות?
לימודי כתיבה ותסריטאות במנשר מתחילים בשנת לימוד אחת שלושה ימים בשבוע ויכולים להימשך עד ארבע שנים כולל תואר ראשון.
יש כמובן גם קורסי ערב בודדים למי שלא יכול להתחייב אפילו לשנה.
מהן אפשרויות התעסוקה לאחר לימודי כתיבה ותסריטאות?
אפשרויות התעסוקה לאחר לימודי כתיבה ותסריטאות הינם רבים ומגוונים, הבוגרים יכולים לעבוד בכתיבת תסריט לסרטים וסדרות טלוויזיה, לכתוב ספרות ילדים ומבוגרים בז'אנרים השונים, לעבוד כעיתונאים וכמבקרים, כתיבה שיווקית, ביבלותרפיה, הוראה תחום הכתיבה ועוד.